QAZQA montagetips - Banner

Hoe hang je een hanglamp op?

Het vinden van de juiste hanglamp die precies in jouw interieur past is soms al lastig, laat staan het ophangen ervan. Niet iedereen is nou eenmaal een geboren klusser. Toch is het ophangen van een hanglamp minder ingewikkeld dan het lijkt en met onze tips gaat het ophangen jou zeker lukken!

 

Wat heb je nodig?

  • Een spanningszoeker

  • Een striptang

  • Een schroevendraaier

  • Schroeven en pluggen

  • Een schroefmachine

  • Eventueel een klopboormachine

 

hanglampen ophangen wat heb je nodig

Stap 1. Don't electrocute yourself!

De allereerste stap in het avontuur van het ophangen van een lamp is áltijd hetzelfde. Schakel de stroom uit! En nee, je hoeft niet je hele huis meteen in het donker te zetten, de groep waarop het aansluitpunt waar je de lamp op wilt hangen op aangesloten is, is voldoende. Dubbelcheck altijd even of de stroom echt uitstaat met een spanningszoeker. Dat is zo'n doorzichtige schroevendraaier. Als er nog stroom op een draad staat gaat het lampje op de spanningszoeker branden. Zolang dat lampje niet gaat branden, ben je good to go.

Montage instructies - hanglamp - stroom uit

Stap 2. De bevestigingsbeugel

Aan de lamp zit een bevestigingsbeugel. Deze schroef je los van de lamp en schroef je tegen het plafond door middel van de schroefpluggen. Hieraan kun je straks de lamp ophangen. Afhankelijk van de centraaldozen in je huis maak je de bevestigingsbeugel vast aan de centraaldoos of aan het plafond zelf. In nieuwbouw huizen kun je de lamp meestal aan de centraaldoos vast maken, in oudere huizen moet dit vaak aan het plafond. In dat geval heb je ook een klopboormachine nodig, want dan moet je gaten in het beton boren. Bevestig de hanglamp aan de bevestigingsbeugel. Meestal doe je dit door de aansluitkap van de lamp vast te draaien aan de bevestigingsbeugel met twee schroefjes aan de opstaande randjes van de bevestigingsbeugel.

hanglampen ophangen gaten boren

Stap 3. Bevestig het armatuur

Bevestig de hanglamp aan de bevestigingsbeugel. Meestal doe je dit door de aansluitkap van de lamp vast te draaien aan de bevestigingsbeugel met twee schroefjes aan de zijkant.

Montage instructies - hanglamp - elektriciteit aansluiten

Stap 4. Nu nog het licht

De lamp hangt. De stap die nu volgt is cruciaal, want hiermee ga je er voor zorgen dat er straks echt licht kan gaan branden. Oftewel, je gaat de elektriciteit aansluiten. Uit de centraaldoos komen drie verschillende draden. Een blauwe en een zwarte elektriciteitsdraad en een aardedraad, die is groen-geel gekleurd. Die laatste draad heb je niet altijd nodig, want niet alle lampen zijn geaard. De blauwe en de zwarte draad heb je wel altijd nodig, want die zorgen voor stroom. De eerste tool die je nodig hebt is de striptang. Hiermee strip je 0.5 cm van de blauwe en de zwarte draad kaal. Dit betekent dat je het plastic om de draad weghaalt. Aan de lamp die je gaat ophangen zit een kroonsteentje. Als de lamp niet geaard is, zitten er aan het kroonsteentje twee openingen, een voor de blauwe en een voor de zwarte draad. Als de lamp wel geaard is, zit er in het midden ook nog een opening voor de geel-groene draad. Steek de draden in de openingen van het kroonsteentje en draai deze vast met een schroevendraaier. Er is geen specifieke opening voor de zwarte of de blauwe draad, het maakt niet uit aan welke van de twee openingen je deze draden bevestigd. Makkelijk he?

hanglamp ophangen - elektriciteit aansluiten

Stap 5. Draai het lampje erin

Nog één cruciale stap. De lamp hangt, de elektriciteitsdraden zijn bevestigd. Alles zou nu moeten werken, maar niet voordat je een lichtbron in de hanglamp hebt gedraaid. Vaak is er geen lichtbron meegeleverd met de hanglamp. Dit is dus iets om rekening mee te houden als je een hanglamp aanschaft. Heb je de hanglamp al gekocht, maar ben je het peertje vergeten? Op de doos van de hanglamp kun je vinden wat voor peertje je nodig hebt. Op onze website kun je de juiste lichtbronnen vinden en aanschaffen. Zet, als je het lampje hebt vastgedraaid, de stroom weer op de groep en controleer of je lamp het doet. Yes, je hebt succesvol een hanglamp opgehangen!

hanglamp ophangen - draai de lamp vast

Hulp nodig?

Geen idee waar je op moet letten? Of wil je gewoon dat iemand even meekijkt? Onze specialisten helpen je graag! Bel met een van onze specialisten op 088 101 2500 ()

“Zo bepaal je de juiste hoogte voor je lamp”

Bekijk tip