QAZQA Collaborations - Banner

Hoe monteer je inbouwspots?

Inbouwspots zijn een chique manier om een ruimte te verlichten. Je bouwt de spots in in het plafond en daardoor weet je zeker dat je niets meer van bekabeling of behuizing ziet. Het inbouwen is een precies werkje dat goed moet gebeuren en om je daarmee te helpen hebben wij een montage instructie gemaakt!

 

Wat heb je nodig?

  • Een rolmaat

  • Een potlood

  • Een gatenboor

  • Een spanningszoeker

 

Wat heb je nodig?

Stap 1. Eerst lezen & stroom eraf!

Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees daarom eerst goed de verpakking van de inbouwspot. Hier staan de afmetingen van de spots op, de afstand die je tussen de spots moet aanhouden en de minimale afstand tussen de spot en de muur. Meestal wordt er alleen een minimale afstand tussen de spots aangegeven, de precieze afstand die je de spots aanhoudt mag je zelf weten. Zolang het maar meer is dan de minimale afstand. Meet uit waar de spots precies moeten komen en markeer dit met een potlood op het plafond.

Schakel de stroom uit en lees de verpakking goed

Stap 2. Gaten boren

Check op de verpakking van de inbouwspots de diameter van de spots. Dit is ook de grootte van het gat dat je moet gaan boren. Dit komt niet zo héél nauw, een speling van een paar millimeter maakt niet uit. Maar het moeten natuurlijk geen centimeters zijn! Zet je beschermbril op en boor gaten in de juiste grootte uit met een gatenboor.

Boor de gaten voor de spots in het plafond

Stap 3. Aansluiten maar!

Nu is het tijd om de spots te gaan aansluiten! Zorg ervoor dat je een stroomvoorziening in het plafond hebt en dat deze bij elk gat voor de spots aanwezig is. Dubbelcheck ook nog even of de stroom er wel echt af is met een spanningszoeker. Elk spotje heeft een kroonsteentje. Hierop ga je de zwarte en blauwe draad die uit het plafond komt aansluiten. Als je spots geaard zijn, moet je ook nog de aardedraad aansluiten (dit is de geel-groene draad). De aardedraad gaat altijd in het midden van het kroonsteentje. De zwarte en de blauwe draden gaan in de andere twee openingen. Welke van deze twee draadjes waar komt, maakt niet uit. Steek de draden in het kroonsteentje en draai ze vast met een schroevendraaier. Klik de spot vast in het plafond door de veren naar binnen te duwen en de spot in het gat te plaatsen. Doe dit voor alle spots.

De spots aansluiten
Let op: het is belangrijk dat de spots in het plafond niet worden bedekt door isolatiemateriaal of iets anders. Spots kunnen aan de achterkant erg warm worden als je halogeenlampen gebruikt. Als de spots wordt afgedekt, kunnen ze hun warmte niet kwijt en daardoor kan brand ontstaan. Het is dus erg belangrijk dat de spots in het plafond door niets worden bedekt.

Stap 4. Plaats de lampjes in de spotjes

De allerlaatste stap: plaats de lampjes in de spotjes. Dit gaat soms via de voorkant en soms via de achterkant van de spots. Zet dan de stroom er weer op en controleer of je spotjes het doen. Weer een klusje plat!

 Plaats de lampjes

Stap 5: Niet voor elke spot een stroomvoorziening?

Wil je meerdere inbouwspots zonder trafo plaatsen maar heb je maar één stroompunt? Dan kun je deze heel gemakkelijk doorlussen. Vanuit de eerste kroonsteen verbind je een nieuwe blauwe en zwarte draad naar een volgende kroonsteen. Deze handeling kun je zo vaak als je wilt herhalen. Aan elke kroonsteen kun je hierna een spot verbinden. Als de spot geaard is, moet je ook de aardedraad (de geel-groene draad) doorlussen aan het kroonsteentje of spotje. De aardedraad gaat in de middelste opening van het kroonsteentje.

 Niet voor elke spot een stroomvoorziening