Waar moet je op letten bij het plaatsen van inbouwspots?

Een inbouwspot is één van de meest gebruikte verlichting voor de algemene verlichting van je huis. Je kan er een ruimte volledig mee belichten maar je kan er ook een leuke sfeer mee creëren. Spots zijn er in verschillende soorten, maten en met verschillende mogelijkheden. Daarom is het goed om rekening te houden met enkele belangrijke zaken!Wat wil je verlichten?

Vaste spots zijn zeer geschikt als algemene verlichting. Er zijn ook kantelbare inbouwspots die je kunt richten om accenten aan te brengen in je woning. Spots geven bundels van licht. De breedte van een lichtbundel wordt gemeten in graden; 8°- 10°- 24° - 36°- 48° of 60°. Hoe groter de lichtbundel hoe verder de spot licht schijnt. Voor algemene verlichting worden vaak spots met een lichtbundel vanaf 35° genomen. Om accenten uit te lichten worden vaak kleine lichtbundels genomen. De afstand tussen de verschillende armaturen met spotverlichting hangt af van heel wat factoren. Zo moet je rekening houden met de afstand tussen vloer en plafond, de lichtsterkte van de lamp en het aantal graden van de lichtbundel.

Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter. Wanneer je voor inbouwverlichting (met name halogeen inbouwspots) kiest is het belangrijk om rekening te houden met de warmte-ontwikkeling van het plafond. Dat komt omdat halogeenspots veel energie verliezen. Bij LED-verlichting is dit geen cruciaal punt, omdat deze niet warm wordt. Voor inbouwverlichting heb je een hol of betonnen plafond nodig met een bepaalde inbouwdiepte voor een veilige afstand tussen de spot en het isolatiemateriaal.

Inbouwdiepte

Wanneer je weet wat je wil verlichten is het belangrijk om te weten wat voor soort plafond je hebt. Als je een hol plafond hebt, heb je een bepaalde inbouwdiepte nodig voor een veilige afstand tussen de spot en het isolatiemateriaal. Traditionele verlichting zoals halogeenspots verliezen veel energie door warmte. Hierdoor moet je rekening houden met extra inbouwruimte rond je armatuur om eventueel risico op brand en oververhitting te minimaliseren. Kies je voor kantelbare spots, houdt dan er dan ook rekening mee dat deze kantel ruimte nodig hebben.Verschil tussen bladveren en klemveren

Bladveren worden op de inbouwspot gezet en zitten vast aan de zijkant van de spot. Wanneer je de lamp in het plafond plaatst, klemmen de bladveren zich vast aan de binnenkant van het plafond. Klemveren aan je inbouwspots zijn net iets steviger dan bladveren. Ze zitten er standaard op en worden gebruikt om spots vast te klemmen in het plafond.

Welke veer gebruik je dan het best?

Bladveren bestaan niet echt meer. Vroeger had je die nodig voor inbouwspots voor in beton, maar nu zijn klemveren daar sterk genoeg voor. Klemveren voor je inbouwspots zijn dus eigenlijk een slimmere keuze.

Oplossing bij meerdere inbouwspots

Als je maar één stroompunt hebt en je wil meerdere inbouwspots plaatsen, kan dat makkelijk worden opgelost: je kan makkelijk de inbouwspots doorlussen via kroonsteentjes. Vanuit de eerste kroonsteen verbind je een nieuwe blauwe en zwarte draad naar een volgende kroonsteen. Dat kan je zo vaak mogelijk herhalen als je wilt. Aan elke kroonsteen kun je hierna een spot verbinden.

Tip: LED als inbouwverlichting

Tegenwoordig maakt men steeds meer gebruik van LED-spots in huis. Zij verbruiken tot 70% minder energie dan halogeenspots, die vroeger heel vaak werden gebruikt. LED-verlichting gaat mee tot 50.000 uur, wat enorm veel is! LED-verlichting hoort ook echt thuis in bijvoorbeeld de studeerkamer of de badkamer waar je helder wit licht nodig hebt. Een inbouwspot is perfect om in huis bepaalde donkere hoekjes in huis in het licht te zetten ofwel om gezellige verlichting te creëren in je woonkamer!