LED verlichting dimmen banner

LED verlichting dimmen, waar moet je op letten?

Als het over LED verlichting gaat, vragen mensen zich vaak af of LED verlichting wel dimbaar is. Het korte antwoord op deze vraag is: Ja, LED verlichting is zeker dimbaar! Maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.


Controleer altijd of de lamp dimbaar is 

Niet alle LED lampen zijn dimbaar, daarom is het bij aankoop van een LED lamp belangrijk om goed op te letten of de lamp dimbaar is. Als je verlichting aanschaf bij lampenlicht staat er altijd aangegeven of de lamp geschikt is voor LED verlichting en of de verlichting dimbaar is.

 

Dimbaar


Gebruik een LED dimmer

Mensen gaan er vaak van uit dat ze hun gewone dimmer ook kunnen gebruiken voor LED verlichting, maar in de meeste gevallen is dat niet mogelijk. Bestaande dimmers hebben vaak een minimum vermogen van 50 watt. Omdat LED lampen een lager wattage hebben dan bijvoorbeeld halogeen lampen, zul je wanneer je alleen LED lampen op een dimmer aansluit dit minimum vermogen vaak niet halen. Dit kan ervoor zorgen dat de dimmer in de war raakt en de lampen gaan flikkeren of oververhitten.

Als je een traditionele lamp, zoals een halogeen lamp dimt en het vermogen verlaagt met 50% geeft de halogeen lamp al bijna geen licht meer. Doe je hetzelfde bij een LED lamp, dan geeft de LED lamp nog 50% van zijn vermogen. Als je daarom een traditionele dimmer gebruikt voor het dimmen van een LED lamp, zul je de LED lamp bijna nooit volledig kunnen dimmen. Ook om die reden kun je beter een speciale LED dimmer gebruiken.


Welke LED dimmer moet je kiezen? 

In ons assortiment vind je verschillende LED dimmers. Het is aanbevolen om wat meer te betalen voor een LED dimmer dan om voor de goedkoopste variant te kiezen. Goedkope LED dimmers hebben vaak een korte levensduur. Tronic dimmers zijn geschikt voor zowel gloeilampen, halogeenlampen en dimbare LED lampen. Let ook goed op het vermogen dat de dimmer aan kan. Als je een lamp hebt met een wattage van 100 watt moet je wel een dimmer hebben die dit vermogen aan kan. Bekijk onze LED dimmers hier.

 

tronic

 

Je kan ons bereiken op de volgende manieren en tijden:

Bereikbaar via:

Onze klantenservice is bereikbaar tijdens de volgende openingstijden:

  • Werkdagen van 08:30 tot 19:00 uur
  • Zaterdag van 08:30 tot 17:00 uur
  • Zondag gesloten