QAZQA lichtadvies - Banner

Hoe maak je een functioneel lichtplan voor binnen?

De verlichting in je huis moet sfeer geven, maar heeft ook bijna altijd een functie. Aan tafel wil je kunnen zien wat je aan het eten bent, op de bank wil je lekker een boek kunnen lezen en op je kantoor moet je goed kunnen werken. En al deze dingen gaan nou eenmaal niet in het donker. 

Om ervoor te zorgen dat je op de juiste plekken voldoende licht hebt, kun je het beste vóór het aanleggen van de verlichting in je huis een lichtplan maken. Ook als je de hele verlichting in een ruimte gaat omgooien, kun je het beste een plan op papier zetten.

Je eigen lichtplan maken

Bij het maken van een lichtplan komen een aantal dingen kijken. Welke dingen? Dat bespreken we hieronder!

Stap 1. Maak een tekening van de ruimte

Begin met het maken van een tekening van de ruimte waarvoor het lichtplan is. Teken een plattegrond op schaal en geef daarin de belangrijkste meubels in de ruimte aan. Geef ook aan waar deuren en ramen zitten

Stap 2. Geef aan welke activiteiten die licht nodig hebben waar in de ruimte plaatsvinden

Er zijn verschillende activiteiten die in een ruimte plaatsvinden en voor verschillende activiteiten kan ander licht nodig zijn. Bijvoorbeeld boven de eettafel waaraan je eet, maar ook op je laptop werkt. Voor werken op je laptop heb je meestal feller licht nodig dan voor eten. Boven de eettafel is het dan wellicht handig om dimbaar licht te hebben. Geef voor elk deel van de ruimte aan welke activiteiten er plaatsvinden en wat voor licht daar voor nodig is.

Stap 3. Teken de verlichting op de plattegrond

Teken op de plattegrond waar de verlichting moet komen en wat voor soort verlichting dit is. Bijvoorbeeld een hanglamp, een staande lamp of een wandlamp. Is de verlichting dimbaar of niet? En is de verlichting functionele verlichting of sfeerverlichting?

Stap 4. Teken de stopcontacten en schakelaars

Teken ook de huidige stopcontacten en schakelaars in de ruimte op je plattegrond. Zijn er voldoende voor de verlichting die je nu in de ruimte wilt gaan plaatsen? Of moeten er nog dingen bij komen? 

Kunnen wij je helpen?

Nu staat alles op het lichtplan en kan het echte werk beginnen! Maar we begrijpen dat het maken van een lichtplan nog best een hele uitdaging kan zijn. Kom je er alleen niet uit? Schakel dan de hulp in van een van onze lichtadviseurs! Zij helpen je graag bij het uitwerken van je lichtplan.