QAZQA lichtadvies - Banner

Creër sfeer in huis met een lichtplan!

Verlichting is cruciaal voor de sfeer in een ruimte. Met de juiste verlichting kun je een ruimte gezellig maken en ook bepaalde delen van je ruimte uitlichten. 

Hoe begin je met het creëren van sfeer? Vooral door eerst goed te kijken naar je ruimte. Zijn er bepaalde spullen in de kamer die je extra wilt uitlichten met licht? Bijvoorbeeld een mooi schilderij. In welke delen van de kamer wil je sfeer creeren? Is dat misschien bovenop die ene kast, in de zithoek of juist in je woonkeuken?

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting, de naam zegt het al, heeft als doel om sfeer te creëren. Waar je bij functionele verlichting kijkt naar de functie van het licht in de ruimte, kijk je bij sfeerverlichting alleen naar de sfeer die de verlichting geeft. Denk bijvoorbeeld aan een toffe industriële lamp in jouw industriële interieur. Het is leuk dat die lamp ook nog licht geeft, maar in de hoofdzaak kocht je hem omdat hij zo tof stond in de ruimte. Ook een haardvuur of kaarsen zijn voorbeelden van sfeerverlichting.

Een lichtplan

Ja, ook voor sfeerverlichting is een lichtplan handig. Je kunt wel het beste eerst met de functionele verlichting in je ruimte beginnen en als je die op orde hebt aan de slag gaan met de sfeerverlichting. Over functionele verlichting kun je hier meer lezen. Teken de ruimte die je wilt gaan verlichten op schaal in het lichtplan. Geef de belangrijkste meubels in de ruimte aan en teken ook stopcontacten en schakelaars op het lichtplan. Zo weet je wat je waar kunt plaatsen en of er eventueel nog schakelaars bij moeten komen. Teken dan de sfeerverlichting in het lichtplan. Wat moet waar komen en wat voor soort lampen heb je nodig?

Een lichtplan klinkt omslachtig, maar het is wel de basis voor goede verlichting. Met een lichtplan weet je zeker dat je niets over het hoofd zit en dat de verlichting ook echt wordt zoals je het in je hoofd had. Hulp nodig? Wij adviseren je graag. Neem contact op met een van onze lichtadviseurs!