QAZQA Collaborations - Banner

Hoe monteer je opbouwspots?

Opbouwspotjes zijn hele populaire lampen. Ze zijn vrij makkelijk op te hangen en je kunt meestal zelf bepalen welke kant je de spots op laat schijnen. Zo kun je in een keer een groter deel van de ruimte verlichten. Weet je niet waar je moet beginnen met het monteren van de opbouwspots? Check dan snel ons stappenplan hieronder!

 

Wat heb je nodig?

  • Een spanningszoeker

  • Een striptang

  • Een schroevendraaier

  • Schroeven en pluggen

  • Een schroefmachine 

  • Eventueel een klopboormachine

 

Montage instructies - opbouwspots - benodigdheden

Stap 1. Safety first

Begin, zoals bij elk klusje met elektriciteit, met het uitschakelen van de stroom. Alleen de groep waarop het aansluitpunt van de spot zit aangesloten, is voldoende. Dubbelcheck of er echt geen stroom meer op de draden staat met een spanningszoeker.

Stap 1. Schakel de stroom uit

Stap 2. Maak de bevestigingsbeugel vast

We gaan nu eerst de opbouwspot aan het plafond vastmaken. Dit doen we door eerst de bevestigingsbeugel van de spot los te schroeven en deze vast te maken aan het plafond. Afhankelijk van de centraaldozen in je huis moet je de bevestigingsbeugel aan de centraaldoos vastschroeven of de bevestigingsbeugel aan het plafond bevestigen. In wat oudere huizen is dat laatste vaak het geval. Je zult dan eerst gaten in het plafond moeten boren met een klopboormachine om de bevestigingsbeugel op te hangen. Nadat je de bevestigingsbeugel vast hebt gemaakt, kun je de opbouwspot hieraan bevestigen. Dat doe je meestal met twee schroefjes aan de opstaande randjes aan de zijkant van de bevestigingsbeugel.

Stap 2. Bevestig de bevestigingsbeugel

Stap 3. Sluit de elektriciteitsdraden aan

Het aansluiten van de elektriciteitsdraden begint met de juiste draden. Uit het plafond komt een zwarte draad, een blauwe draad en een geel-groene draad. De geel-groene draad is de aardedraad en die heb je alleen nodig als je opbouwspot geaard is. Pak de striptang en strip de zwarte en de blauwe draad 0.5 cm kaal. Je verwijdert dan een stukje van het plastic om de draad. Als je de aardedraad ook gebruikt, strip je die ook. Je bevestigt de draden aan het kroonsteentje van de spot. De aardedraad moet in de middelste opening van het kroonsteentje. De zwarte en de blauwe draad in de andere twee openingen. Het maakt niet uit welke van deze twee draden waar gaat. Zet de draden vast door de schroefjes op het kroonsteentje aan te draaien.

Stap 3. Bevestig de elektriciteitsdraden aan het kroonsteentje

Stap 4. Bevestig het armatuur

Bevestig de opbouwspot aan de bevestigingsbeugel. Meestal doe je dit door de aansluitkap van de lamp vast te draaien aan de bevestigingsbeugel met twee schroefjes aan de zijkant.

Stap 4. Bevestig het armatuur

Stap 5. And finally...

Draai tenslotte het lampje van de spot erin. Zet de stroom weer terug op de groep en check of je opbouwspot het doet. En voilà je hebt je eigen opbouwspots opgehangen!

Stap 5. Doe het lampje in de opbouwspot