QAZQA Collaborations - Banner

Hoe bevestig je een plafondlamp?

Heb je net die leuke plafondlamp gescoord, maar zie je het priegelen met elektriciteit en het bevestigen van de lamp eigenlijk niet zo zitten? No worries! Wij hebben het hele proces van het bevestigen van een plafondlamp stap voor stap voor je uitgewerkt. Zo wordt het bevestigen van die lamp een fluitje van een cent!

 

Wat heb je nodig?

  • Een striptang

  • Een schroevendraaier

  • Schroeven en pluggen

  • Een schroefmachine

  • Eventueel een klopboormachine

 

Montage instructies - plafondlamp - benodigdheden

Stap 1. Safety first

Bij elk klusje waar elektriciteit bij aanwezig is, is dit de eerste stap. Een stap die je nóóit moet overslaan. Schakel de stroom uit! De stroom van de groep waarop het aansluitpunt van de lamp is aangesloten is voldoende. Dubbelcheck altijd even of de stroom echt uit staat met een spanningszoeker. Als het lampje van de spanningszoeker uit blijft, is de stroom eraf.

Montage instructies - plafondlamp - stroom uit

Stap 2. De bevestigingsbeugel

Aan je lamp zit een bevestigingsbeugel. Met deze beugel ga je, zoals de naam al verklapt, de lamp aan het plafond bevestigen. Schroef de bevestigingsbeugel eerst los van de lamp en schroef deze tegen het plafond in combinatie met de schroefpluggen. Het hangt van de centraaldozen in je huis af of je de bevestigingsbeugel aan het plafond moet bevestigen of dat je deze aan de centraaldoos kunt vastschroeven. In oudere huizen is dat eerste vaak het geval. Je moet dan eerst gaten in het plafond boren met een klopboormachine en zo de bevestigingsbeugel vastmaken. Als je de bevestigingsbeugel vast hebt gemaakt, plaats je de lamp over de bevestigingsbeugel en schroef je de lamp eraan vast. Dit gaat meestal met twee schroefjes aan de zijkant van de bevestigingsbeugel.

Montage instructies - plafondlamp - benodigdheden

Stap 3. De elektriciteit

De volgende stap is ook heel belangrijk. Je gaat de elektriciteit aansluiten. Begin met het strippen van de elektriciteitsdraden. Haal met de striptang 0.5 cm van het plastic van de blauwe en de zwarte draad weg. Nu ga je deze draden vastmaken aan het kroonsteentje van de lamp. Het kroonsteentje heeft twee of drie openingen. Aan de buitenkant een opening voor de zwarte en de blauwe draad (het maakt niet uit welke draad waar komt) en eventueel in het midden een opening voor de aardedraad. Dit is de geel-groene draad. Deze heb je alleen nodig als de lamp geaard is. Steek de draden in de openingen van het kroonsteentje en schroef ze vast.

Montage instructies - hanglamp - elektriciteit aansluiten

Stap 4. Bevestig het armatuur

Bevestig de plafondlamp aan de bevestigingsbeugel. Meestal doe je dit door de aansluitkap van de lamp vast te draaien aan de bevestigingsbeugel met twee schroefjes aan de zijkant.

Plafondlamp ophangen bevestigen

Stap 5. De lichtbron

De allerlaatste stap: draai het lampje van de plafondlamp in de fitting. Er wordt bij onze plafondlampen vaak geen lichtbron meegeleverd, dus dit is iets om op te letten bij je aankoop. Ben je vergeten om er een lichtbron bij te kopen? Op de doos van de plafondlamp kun je vinden wat voor lichtbron je nodig hebt en die kun je heel gemakkelijk bij ons bijbestellen. Als je het lampje erin hebt gedraaid, hoef je nog maar een ding te doen: zet de stroom weer op de groep en check of de lamp het doet. Veel plezier met je lamp!

Plafondlamp ophangen lampje indraaien