QAZQA Collaborations - Banner

Hoe bevestig je verlichting aan een plafondplaat?

QAZQA verkoopt plafondplaten in verschillende kleuren en groottes. Met een plafondplaat kun je makkelijk meerdere lampen bij elkaar ophangen, terwijl je tegelijkertijd zorgt voor een strak plafond. Je kunt de bekabeling voor de lampen namelijk prachtig wegwerken onder de plafondplaat. Het bevestigen van de lampen aan de plafondplaat is even een werkje, maar met de tips van QAZQA heb jij dat zo gefixt. En het resultaat is echt de moeite waard!

 

Wat heb je nodig?

  • Een klopboormachine

  • Een schroevendraaier

  • Schroeven, pluggen en moertjes

  • De lampen die je wilt ophangen

 

plafondplaat ophangen wat heb je nodig

Stap 1. Schakel de stroom uit

Schakel voor je begint met het ophangen van de lampen aan de plafondplaat de stroom uit van de groep waarop het aansluitpunt van de lampen is aangesloten. Controleer of er geen stroom meer op de draden staat met een spanningszoeker. Als het lampje van de spanningszoeker niet brandt, staat er geen stroom meer op de draden.

Montage instructies - plafondplaat - stroom uit

Stap 2. Maak de plafondkapjes van de lampen los

Je gaat de lampen die je wilt ophangen vastmaken aan een plafondplaat en daarom heb je de plafondkapjes, waar normaal de bekabeling van de lampen onder zit, niet meer nodig. Je werkt nu de bekabeling weg onder de plafondplaat. Begin daarom met het losmaken van de plafondkapjes van de lampen en maak ook de kroonsteentjes los.

plafondplaat ophangen verwijder plafondkapjes

Stap 3. Gaten boren!

Bepaal waar op de plafondplaat je de lampen wilt gaan ophangen. Boor op deze plekken gaatjes in de plafondplaat, ter grootte van de kabel van de lamp. Haal de kabel van de lamp door het gaatje en maak de lamp met een moertje vast aan de binnenkant van de plafondplaat. Herhaal dit voor alle lampen die je op wilt gaan hangen.

plafondplaat ophangen boor gaatjes in de plafondplaat

Stap 4. Sluit elektriciteit aan

Het is belangrijk dat er op de plek waar je de plafondplaat op wilt gaan hangen een stroompunt is. Omdat je een stroompunt hebt en waarschijnlijk meerdere lampen, zul je ze met elkaar moeten verbinden om alle lampen tegelijk van stroom te voorzien. Dit kan bijvoorbeeld door de elektricteitsdraden van de verschillende lampen te verbinden met een kroonsteentje. Steek dan alle blauwe draadjes van de verschillende lampen in een opening van het kroonsteentje en alle zwarte draadjes in de andere. Draai de draden vast met een schroevendraaier.

plafondplaat ophangen sluit de lampen aan

Stap 5. Maak de plafondplaat vast aan het plafond

De lampen zitten vast aan de plafondplaat en de elektriciteit is aangesloten. Nu hoef je alleen de plafondplaat nog vast te maken aan het plafond. Boor aan de uiteinden van de plafondplaat een gat. Boor op dezelfde afstand gaten in het plafond en doe hier pluggen in. Schroef de plafondplaat met schroeven vast aan het plafond. Zoals je merkt is het handig om deze klus met z'n tweeën te doen. Aan twee handen heb je bij deze klus namelijk niet genoeg!

plafondplaat ophangen bevestig de plafondplaat aan het plafond