QAZQA Collaborations - Banner

Hoe bevestig je een plafondventilator?

Bij QAZQA vind je verschillende plafondventilator lampen. Nu denk je misschien: "Wát? Een plafondventilator lamp, dat is toch zo'n ouderwets ding?". Wij kunnen ons voorstellen welk beeld je nu in je hoofd hebt, maar de huidige plafondventilator lampen zien er allang niet meer zo ouderwets uit! Er zijn een heleboel verschillende modellen en ook hele moderne ventilator lampen! Plafondventilator lampen zijn super handig, want je kunt er een ruimte mee verlichten én de ruimte tegelijkertijd ook verkoelen of verwarmen. Door de lamp op de zuigstand te zetten, wordt de koude lucht naar boven gezogen en gaat de warme lucht naar beneden. Daardoor voelt het meteen warmer aan in de ruimte. Zet je de lamp op de blaasstand, dan zorg je voor een verkoelend effect.

 

Wat heb je nodig?

  • Een schroefboormachine

  • Een klopboormachine

  • Pluggen

  • Lange schroeven

 

Plafondventilator ophangen wat heb je nodig

Stap 1. Schakel de stroom uit

Schakel voor je begint met het ophangen van de plafondventilator de stroom uit. Controleer of de stroom echt van het stroompunt af is met een spanningszoeker. Als het lampje van de spanningszoeker niet brandt, staat er geen stroom meer op de draden.

Montage instructies - plafondventilator - stroom uit

Stap 2. Schroef de ventilatorbladen vast

Zonder ventilatorbladen doet de ventilator helemaal niets, dus die schroef je eerst vast aan de ventilator.

Plafondventilator ophangen vastschroeven bladen aan ventilator

Stap 3. Maak de kap van de ventilator vast

Verbind de elektriciteitsdraden van de ventilator met de ventilatorkap en schroef de kap dan op de ventilator. Haal dan de elektriciteitsdraden door het verbindingspijpje dat de ventilator verbindt met de plafondkap en schroef dit vast. Dit pijpje zorgt ervoor dat de ventilator niet te dichtbij het plafond hangt. Schuif de plafondkap over het verbindingspijpje heen en maak bovenaan het pijpje de balans kogel vast. De balans kogel zorgt ervoor dat de ventilator wat speling heeft bij het ronddraaien. Dit zorgt ervoor dat de ventilator in balans blijft en niet gaat wiebelen.

Plafondventilator ophangen ventilatorkap vastmaken

Stap 4. Maak de plafondbeugel vast en bevestig de ontvanger

Plaats dan de plafondbeugel om de balans kogel heen en zet de ontvanger in de beugel. Maak de elektriciteitskabels van de ventilator vast aan de ontvanger. De ontvanger ontvangt de signalen van de afstandsbediening en die zorgt er straks voor dat je de lamp en de ventilator aan en uit kunt zetten.

plafondventilator ophangen plafondbeugel en ontvanger

Stap 5. Draai de peertjes erin

Draai de peertjes in de fittingen van de ventilator en draai de lampenkap vast.

Plafondventilator ophangen bevestig de lampen

Stap 6. Maak de ventilator vast aan het plafond

Bevestig de elektriciteitsdraden uit het plafond aan de kroonsteen van de ventilator. Hang de ventilator met schroeven aan het plafond. In sommige gevallen, als de ventilator heel licht is, is kun je de ventilator ook met twee schroeven aan de centraaldoos bevestigen. Om er zeker van te zijn dat de ventilator stevig hangt en niet naar beneden kan vallen, is het beter om de ventilator ook met schroeven en pluggen aan het plafond te bevestigen. Zorg ervoor dat je de schroeven in een balk of in het beton van het plafond boort. Je wilt namelijk niet dat de ventilator al draaiend van het plafond af vliegt!

Plafondventilator ophangen aan het plafond