QAZQA montagetips - Banner

Hoe monteer je een railsysteem?

Met een railsysteem kun je gemakkelijk meerdere lampen bij elkaar ophangen aan een rail. Dit is handig, omdat er maar een stroompunt nodig is voor meerdere lampen. Ook het monteren van een railsysteem is helemaal niet zo moeilijk. Met ons stappenplan heb jij dit klusje zo gefixt!

 

Wat heb je nodig?

  • Een rolmaat

  • Schroeven en pluggen

  • Een potlood

  • Een schroefmachine

  • Een spanningszoeker

 

Railsysteem wat heb je nodig

Stap 1. Don't electrocute yourself!

Schakel voor je begint aan deze klus de stroom uit (alleen de stroom van de groep waarop het aansluitpunt is aangesloten is genoeg), want we willen onszelf niet elektrocuteren. Check altijd even of de stroom echt uitstaat met een spanningszoeker. Dat is zo'n doorzichtige schroevendraaier met een lampje erin ;) Na deze stap kun je aan de slag met het railsysteem! Met een railsysteem kun je meerdere lampen aan een stroompunt koppelen en je kunt zelf bepalen waar op de rail je de lampen wilt plaatsen. Een handige manier om een plek met meerdere lampen tegelijk te verlichten! Denk van te voren even goed na over hoe je de rail wilt bevestigen. Aan een van de twee kanten van de rail heb je stroom nodig om de rail van stroom te voorzien. Hier moet dus een aansluitpunt zitten.

Kies de plaats van het railsysteem en schakel de stroom uit

Stap 2. Maak het railsysteem vast aan het plafond

Een railsysteem heeft verschillende stukken. Rails, eventueel een of meerdere bochten en verbindingsstukjes om alles aan elkaar te koppelen. Je gaat de rails met schroeven aan het plafond vastmaken. Meet daarom uit waar de rails precies moeten komen en boor met een klopboormachine gaten in het plafond. Maak de rails vast aan het plafond met pluggen en schroeven.

Bevestig het railsysteem aan het plafond

Stap 3. Bevestig de elektriciteitsdraden aan het kroonsteentje

Omdat de volledige rails van stroom is voorzien, kun je de spots op elke gewenste plek bevestigen en later ook nog verplaatsen. Let er wel altijd op dat je de stroom eraf haalt als je spots gaat verplaatsen. Meestal bevestig je de spots met een simpel kliksysteem aan de rails. Hier hoeft geen gereedschap aan te pas te komen. Zo simpel is dat, je hebt je eigen railsysteem gemonteerd!

Bevestig de elektriciteitsdraden aan het kroonsteentje

Stap 4. Spots vastmaken én klaar is Kees

Via het een aansluitpunt kun je de volledige rails van stroom voorzien. Je kunt de spots dus op elke plek die je wilt aan de rails vastmaken. Meestal maak je de spots met een simpel kliksysteem vast aan de rails. Klik & Go! Ook als je de spots later nog wilt verplaatsen kan dat gewoon. Let er dan wel weer even op dat je de stroom eraf haalt, want de hele rails staat onder stroom.

Bevestig de spots aan de rail