Snoer en stekker: do's and don'ts!

In dit artikel vind je allerlei informatie over snoer en stekkers. Hopelijk geven we voldoende informatie om jouw kantoor helemaal te doen stralen! Een stekker wordt gebruikt om een lamp, machine of apparaat aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Met dit artikel leggen we uit hoe je het best een stekker aansluit op een lamp. De stekker zorgt voor het contact tussen de lamp en het stopcontact.

Het verschil tussen geaarde en niet-geaarde stekkers

Niet onbelangrijk om te weten! Het verschil tussen geaarde en niet-geaarde stekkers. De geaarde stekker is een stekker met drie draden. De drie daden hebben elk een andere kleur. Lekker handig om ze te kunnen onderscheiden!

  • Geel/groene draad: dit is de aarde draad. Deze zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Deze draad is vooral nodig in vochtige ruimtes om kortsluiting te voorkomen. Als er door een defect bijvoorbeeld elektrisch contact met de lamp ontstaat, komt deze door de geel-groene draad niet onder spanning te staan maar wordt de spanning meteen afgevoerd naar de aarde; 
  • Bruine draad: dit is de fase draad. Deze zorgt voor de stroomtoevoer. Hier staat altijd spanning op (dit is de plus-draad); 
  • Blauwe draad: dit is de nuldraad. Er staat geen spanning op dus dit wordt dan de min-draad genoemd. Deze zorgt voor de afvoer van de stroom.

Wanneer wil je een snoer en stekker aansluiten op een lamp?

Heeft je lamp geen stekker maar wil je dit toch graag? Dan kan dat heel gemakkelijk. Een losse stekker met of zonder schakelaar sluit je aan op de kroonsteen in de lamp, die je heel makkelijk kan bij bestellen. Door met een vijl een inkeping in het armatuur te maken kun je de snoer strak wegwerken tegen de wand.

Genoeg theorie! Nu praktijk. Bij jouw volgende aankoop kun je blindelings jouw lamp installeren, en dan? Genieten maar van de gezellige sfeer!