QAZQA Collaborations - Banner

Grondspots aanleggen in de tuin?

Grondspots zijn een perfecte manier om sfeer te creëren in je tuin. Grondspots plaats je ondergronds en deze spots schijnen recht omhoog. Dit is tuinverlichting die heel geschikt is voor in de bestrating, in een houten vlonder of in grind. Het aanleggen van grondspots is alleen wel iets dat je niet even doet. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden en om het voor jou wat makkelijker te maken, hebben wij die dingen hier voor jou opgeschreven!

 

Tip 1: Monteer de grondspot met grondkabel

We zullen eerlijk zijn, het aanleggen van grondspots is een lastig klusje. Als je twijfelt over hoe je dit het beste kunt doen, kun je de installatie het beste overlaten aan een erkend installateur. Als je het zelf wilt doen, zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Begin met het vastmaken van een stukje grondkabel aan de grondspot. Aan de onderkant van de grondspot zit de wartel, hiermee kun je de grondspot aan de grondkabel vastmaken. De wartel zorgt ervoor dat de grondspot goed is afgesloten en er geen regenwater in de spot kan komen.

Tip 1: Bevestig een stukje grondkabel aan je spot

Tip 2: Maak de kabels aan elkaar met een kabelmof

De kabels van de verschillende grondspots verbind je aan elkaar met één grondkabel. Om ervoor te zorgen dat de verbindingen tussen de stukken kabel van de spots en de grondkabel waterdicht zijn, gebruik je een kabelmof. Een wat? Een kabelmof is een doosje waarmee je twee of meer kabels aan elkaar kunt koppelen. Je giet de kabelmof vol met hars, zodat er een waterdichte verbinding ontstaat en deze kun je veilig onder de grond plaatsen. Zorg er wel voor dat je de spots eerst goed test voor je de kabelmoffen vol giet met hars. Als dat eenmaal gebeurd is, zit de verbinding namelijk vast en kun je er niets meer mee doen. Als je spots het dan niet doen, zit je dus met een probleem!

Tip 2: Verbind de kabels met een kabelmof

Tip 3: Denk na over de ondergrond

Grondspots moeten altijd op een vlakke ondergrond geplaatst worden. Dus niet in een kuil of op een bult. Het gat waarin je de grondspot plaatst, kun je het beste voorzien van een laag grind, van ongeveer 30 cm. Dit zorgt ervoor dat regenwater sneller kan wegzakken en er geen water bij de spot blijft staan.

Tip 3: Kies de juiste ondergrond

Tip 4: Zorg dat je spots waterdicht zijn

Tuinen krijgen te maken met regen (joh) en daarom moeten de spots die je gebruikt daar tegen kunnen. Kijk daarom naar de IP-waarde van de spots. De IP-waarde is de International Protection waarde en dit geeft aan hoe waterdicht de lamp is. Grondspots in de tuin moeten waterbestendig zijn en daarom is het het veiligst om voor een spot met een IP68 te kiezen. IP68 geeft aan dat de grondspot waterdicht is en beschermd is tegen verblijf onder water. Je ziet ook vaak spots met IP65 en IP67. Dit is meestal ook een goede IP-waarde voor spots die in de tuin staan. Succes met het plaatsen van je grondspots!

Tip 4: Kies de goede IP-waarde