QAZQA Collaborations - Banner

Tuinverlichting aanleggen?

Wil je zelf je tuinverlichting aanleggen, maar weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen? No worries, wij staan klaar om je te helpen! De belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden bij het aanleggen van tuinverlichting hebben we hier voor je verzameld!

 

Eerst naar de tekentafel

Een beetje in je hoofd hebben waar je je tuinverlichting wilt plaatsen, is niet genoeg om het goed te doen. Om echt een goed plan te hebben, kun je beter een verlichtingsplan maken. Teken hiervoor eerst je tuin op schaal. Teken precies uit op welke plek welke lamp moet komen en hoe kabels moeten komen te liggen. Denk ook goed na over het effect dat een lamp op een bepaalde plek gaat geven en wat voor soort lamp mooi is op welke plek. Bewaar je lichtplan ook na het aanleggen van de verlichting. Dan kun je later precies terugzoeken hoe alles ligt.

Tuinverlichting aanleggen maak een lichtplan

Welke tuinverlichting kies je?

Je hebt keuze uit verschillende soorten tuinverlichting. In de meeste tuinen wordt nog steeds tuinverlichting met gloeilampen of spaarlampen gebruikt. Maar de laatste jaren is LED tuinverlichting ook steeds populairder geworden. LED licht is niet langer ongezellig wit licht, er is heel veel mee mogelijk. Het voordeel van LED verlichting is dat het energiezuinig is en ook langer mee gaat dan traditionele verlichting. Dat is fijn, want daarmee kun je kosten besparen. Nóg kostenbesparender is tuinverlicthing op zonne-energie. Overdag laden je lampjes op aan de hand van een zonnecel en 's avonds heb je gratis licht! Ook is het aanleggen van verlichting op zonne-energie het makkelijkst. Er komt namelijk geen kabel bij kijken!

Tuinverlichting aanleggen welke soort tuinverlichting

Tuinverlichting en voltages

Je hebt twee soorten voltages voor tuinverlichting: 230 volt (ook wel netspanning) of 12 volt (ook wel laagspanning). Tuinverlichting van 12 volt is vrij makkelijk aan te leggen en is door het lage voltage ook het veiligst. Het aanleggen van tuinverlichting van 230 volt is wat meer gedoe, omdat je hierbij de kabels op minimaal een halve meter diep moet leggen. Waarom? Omdat je niet wilt dat kinderen of huisdieren perongeluk op de kabel kunnen stoten als ze aan het spelen zijn in de tuin. En ook als jij zelf met je schop aan de slag bent in de tuin, is het niet de bedoeling dat je perongeluk een kabel raakt. Bij zo'n hoog voltage is dat gevaarlijk. De meeste mensen kiezen daarom voor tuinverlichting van 12 volt. Het enige nadeel is dat de lichtsterkte van verlichting van 12 volt minder is dan bij 230 volt. Maar omdat de tuinverlichting meestal als sfeerverlichting dient, is 12 volt vaak wel sterk genoeg.

tuinverlichting aanleggen welk voltage kies je

Hoe gaat de installatie?

Het aanleggen van tuinverlichting van 12 volt is dus vrij makkelijk. Je hebt lampen, kabels en een transformator nodig. Met een connector kun je de lampen vrij gemakkelijk aansluiten. Het aanleggen van tuinverlichting van 230 volt is een stuk lastiger. Als je niet zoveel verstand hebt van het aanleggen van tuinverlichting is het daarom ook aan te raden om dit door een elektricien te laten doen. Daarbij komt dat het aanleggen van 230 volt tuinverlichting eigenlijk alleen praktisch is in een tuin die nog aangelegd moet worden. Als de tuin al helemaal klaar is, moet je de hele tuin overhoop halen om kabels op minstens een halve meter diepte te leggen. En dat wil je eigenlijk ook niet!

tuinverlichting aanleggen waar let je op bij de installatie