QAZQA Collaborations - Banner

Hoe bevestig je een wandlamp?

Heb je een mooie wandlamp gescoord, maar weet je eigenlijk niet hoe je hem moet bevestigen? Geen zorgen, wij hebben een stappenplan voor je uitgewerkt en hiermee heb jij die wandlamp zo aan de muur bevestigd!

 

Wat heb je nodig?

  • Een spanningszoeker

  • Schroefmachine

  • Een schroevendraaier

  • Een striptang

  • Schroeven en pluggen

  • Eventueel een klopboormachine

 

Montage instructies - wandlamp - benodigdheden

Stap 1. Don't electrocute yourself

Yes, het allereerste waar je aan moet denken voor je begint aan het ophangen van een lamp is het uitschakelen van de stroom. Je hoeft niet je hele huis meteen in het donker te zetten, de groep waar je mee aan de slag gaat is voldoende. Dubbelcheck altijd even of de stroom er echt af is. Dit doe je door een spanningszoeker tegen de elektriciteitsdraadjes aan te houden. Als er géén lampje gaat branden, zit je goed.

Montage instructies - wandlamp - stroom uit

Stap 2. Bevestig de bevestigingsbeugel

Maak de bevestigingsbeugel met een schroevendraaier los van het armatuur en schroef deze tegen de muur in combinatie met de schroefpluggen.

Montage instructies - wandlamp - bevestig de bevestigingsbeugel

Stap 3. Sluit de elektriciteitsdraden aan

Zorg ervoor dat er op de plek waar je de wandlamp wilt plaatsen een aansluiting is. Dit klinkt super logisch, maar mensen vergeten hier nog regelmatig over na te denken. Bij de aansluiten zie je draden in drie verschillende kleuren. Een geel-groene, een zwarte en een blauwe. Als je wandlamp geaard is, heb je de geel-groene draad nodig en anders niet. Dit is namelijk de aardedraad. De blauwe en de zwarte draad zijn voor het aansluiten van de elektriciteit. Strip met de striptang 0.5 cm van de blauwe en de zwarte draad af en eventueel ook van de geel-groene draad. Aan de wandlamp zit een kroonsteentje. Hier ga je de draden aan bevestigen. Het kroonsteentje heeft 2 of 3 openingen. Afhankelijk van of de lamp geaard is of niet. De aardedraad moet in de middelste opening. De blauwe en de zwarte draad moeten in een van de andere openingen. Het maakt niet uit welke van deze twee draden waar gaat. Steek de draden in de openingen en schroef ze vast met een schroevendraaier.

Montage instructies - wandlamp - bevestig de electriciteitsdraden

Stap 4. Bevestig de wandlamp aan de muur

Een wandlamp heeft meestal een bevestigingsbeugel. Schroef deze los en maak hem vast aan de muur met schroeven en schroefpluggen. Schuif de wandlamp dan over de bevestigingsbeugel en schroef hem er aan vast. Meestal gaat dit met twee schroefjes aan de opstaande randjes van de bevestigingsbeugel.

Montage instructies - wandlamp - bevestig de wandlamp

Stap 5. Draai het lampje erin

De laatste en makkelijkste stap: draai het lampje van de wandlamp in de fitting. Lichtbronnen worden niet altijd meegeleverd als je een lamp koopt, vaak moet je deze er los bij kopen. Dit is iets om altijd in de gaten te houden. Op onze website heb je ruime keuze uit allerlei soorten lichtbronnen. Zet de stroom weer terug op de groep en check of je wandlamp het doet. Gefeliciteerd, je hebt je wandlamp geïnstalleerd!

Montage instructies - wandlamp - draai de lamp vast

Stap 6: Een stekker aan een wandlamp bevestigen

Heeft je wandlamp geen stekker maar wil je dit toch graag? Dan kan dat heel gemakkelijk. Een losse stekker met of zonder schakelaar sluit je aan op de kroonsteen in de wandlamp. Wil je de wandlamp hierna strak laten aansluiten op de wand dan kun je een gleufje vijlen of boren in de aansluitkap van de lamp.

Montage instructies - wandlamp - Een stekker aan een wandlamp bevestigen