Fittingen banner

Alle verschillende fittingen op een rijtje

Fittingen zijn er enorm veel! We hebben voor jou de acht meest voorkomende verzameld en duidelijk weergegeven. Welke eigenschappen hebben ze, en voor welke lamp zijn ze geschikt? Alvast een weetje: types die met de letter E beginnen zijn draaifittingen en types die met GU beginnen zijn steekfittingen. Kom meer te weten over fittingen in dit artikel!

 

E27

E27 fitting 

Waarschijnlijk is de E27 fitting de meest voorkomende fitting en wordt ook wel eens een grote fitting genoemd. De meeste gloei-, spaar-, halogeen- en LED lampen hebben een E27 fitting. De fitting heeft een schroefdraad van 27 mm waarmee de lichtbron in een lamp gedraaid kan worden. Deze fitting is geschikt voor 230V.

 

E14

E14 fitting 

De E14 fitting is kleiner dan de E27 fitting en wordt ook vaak een kleine fitting genoemd. De meeste kleinere gloei-, spaar-, halogeen- en LED lampen hebben een E14 fitting. De fitting heeft een schroefdraad van 14 mm waarmee de lichtbron in een lamp gedraaid kan worden. Deze fitting is geschikt voor 230V.

 

GU10

GU10 fitting

Een GU10 fitting heeft een zogenaamde bajonetsluiting. Lichtbronnen met deze fitting worden voornamelijk gebruikt voor spotjes en is geschikt voor 230V. De fitting heeft twee pennen met 10 mm afstand ertussen. De pennen worden in de gaatjes van de spot geplugd waarna je de lichtbron met een kwartslag draaien vast zet.

 

GU5.3

GU5.3 fitting

Een GU5.3 of MR16 fitting heeft een Bipin voet of ook wel een steekvoet genoemd. De fitting heeft twee pinnen met 5,3 mm afstand ertussen. Lichtbronnen met deze fitting worden voornamelijk gebruikt in badkamers, keukens en buiten zoals de tuin of onder de dakrand van het huis. Deze is geschikt voor 12V. De 12 Volt betekent een veilige spanning: ideaal voor vochtige of natte ruimtes dus! Let wel op, voor een 12V lichtbron heb je altijd een transformator nodig. Je hoeft de lichtbron enkel in te pluggen en het werkt.

 

G4

G4 fitting

Een G4 fitting lijkt op een GU5.3 fitting maar wordt meestal gebruikt voor decoratieve verlichting op 12V. Denk hierbij aan sfeerverlichting, bureau lampen, staande lampen en afzuigkappen. Let wel op, voor een 12V lichtbron heb je altijd een transformator nodig. De fitting heeft twee pinnen met 4 mm afstand ertussen. Je hoeft de lichtbron enkel in te pluggen en het werkt.

 

G9

G9 fitting

De G9 fitting heeft een steekfitting met 2 lusjes met 9 mm afstand ertussen. Deze fitting komt meestal voor in kleine wand- of plafondlampen. De lichtbron kun je gemakkelijk inprikken en inschakelen.

 

GX53

GX53 fitting

De GX53 fitting heeft net als een GU10 fitting een zogenaamde bajonetsluiting, maar is platter dan de normale GU10. Lichtbronnen met deze fitting worden voornamelijk gebruikt in platte armaturen zoals grondspots en plafondlampen en is geschikt voor 230V. De pennen van de fitting worden in de gaatjes van de spot geplugd waarna je de lichtbron met een kwartslag draaien vast zet.

 

G53

G53 fitting

Enkel een AR111 lichtbron heeft een G53 fitting. De AR111 lichtbron heeft een doorsnede van 111 mm en wordt voornamelijk gebruikt in grote opbouwspots en inbouwspots. Deze grote spots geven indirecte verlichting op 12V. Let wel op, voor een 12V lichtbron heb je altijd een transformator nodig. De lichtbronnen worden vastgezet doormiddel van schroeven of klemmen.

 

 

Je kan ons bereiken op de volgende manieren en tijden:

Bereikbaar via:

Onze klantenservice is bereikbaar tijdens de volgende openingstijden:

  • Werkdagen van 08:30 tot 19:00 uur
  • Zaterdag van 08:30 tot 17:00 uur
  • Zondag gesloten