Het vermogen van een lamp

Vroeger werd het vermogen van een lamp uitgedrukt in watt (Wattage). Tegenwoordig zie je dat op de verpakking van lichtbronnen meestal lumen wordt vermeld. Maar wat is het verschil tussen deze twee? En hoe zit dat met energieverbruik? Welke lamp kun je het best gebruiken om jouw huis helemaal te doen stralen? Wij geven antwoord op deze vragen!

Watt vs. Lumen

Het wattage van een lamp is de hoeveelheid energie dat de lamp verbruikt. Lumen geeft de lichthoeveelheid aan dat een lamp uitstraalt. Het is de lichtsterkte en geeft aan hoeveel licht een lamp geeft, terwijl watt enkel het energieverbruik aangeeft. Lumen is daarom de doorslaggevende term voor de hoeveelheid van verlichting. Tegenwoordig wordt er daarom ook meer gekeken naar lumen dan naar watt.

Het is bijna onmogelijk om wattages om te rekenen naar lumen omdat het twee verschillende eenheden zijn. Vroeger betekende een hoge wattage, een hogere hoeveelheid licht. Tegenwoordig zijn er lampen zoals vele LED lampen die met een laag wattage ook veel licht geven. Je kan wel zeggen dat een lamp wat een hogere wattage heeft, meer lumen heeft door de hoge lichtsterkte.

Wat is aansluitspanning?

Aansluitspanning bestaat uit laagspanning en hoogspanning. Voltage geeft de elektrische spanning aan van een lamp. De stroom die bij je thuis geleverd wordt is standaard 220/230 volt en noemen we hoogspanning. De meeste lampen werken hier gewoon op. Er zijn echter uitzonderingen zoals heel veel inbouwspotjes. Deze zijn 12 volt, dit noemen we laagspanning. Wanneer je een hoge wisselspanning wil omzetten, (bijvoorbeeld 230 volt stroom bij je thuis) in een lage wisselspanning (bijvoorbeeld naar een 12 volt inbouwspot) heb je een transformator nodig (trafo). Deze zorgt er voor dat de stroom wordt omgezet van 230 Volt naar 12 Volt. Een goed ander voorbeeld van een transformator is de adapter van je laptop of de oplader van je telefoon.

Belangrijk om te onthouden is het volgende: het verschil tussen 12 volt en 220/230 volt. We noemen hieronder de voor- en nadelen op. De voordelen van een 12V lamp zijn dat deze lampen langer mee gaan omdat ze op minder spanning werken. Ook geven ze helderder (wit) licht, ook als de lamp gedimd moet worden. Een nadeel is dat hiervoor een extra trafo gebruikt moet worden. Een 230V lamp heeft ook enkele voordelen. In vergelijking met een 12V lamp heeft deze geen trafo nodig. De 230V kan gebruikt worden voor spaarlampen.


Het nooit meer in het donker pakket van lampenlicht.nl
7 jaar zonder zorgen na aankoop van je bestelling!
  • Binnen 48 uur een vervangend product bij schade of defect
  • Gratis retourneren met 90 dagen bedenktijd
  • Extra lange garantie op val- en stootschade, waterschade, kortsluiting en geïntegreerd LED
  • Ruil je oude lamp binnen 7 jaar in en krijg 30% extra korting op een vervanger!

Wil je nog meer weten?